X
 

Procházka příluckou krajinou

Cílem naší procházky je Přílucký rybník a kaple Panny Marie ustavičné pomoci v části Horní Dědina.

Základní údaje o trase
Výchozí bod: vyhlídka nad Štákovými pasekami
Cílový bod: kaple Panny Marie ustavičné pomoci
Vzdálenost: 3,5 km
Časová náročnost: 1.05 h
Převýšení: stoupání 82  m; klesání 82 m
Obtížnost: nenáročné
Povrch: převážně lesní pěšina, místy asfaltová cesta
Doporučení: turistická obuv s pevnou podešví

Trasa
Od vyhlídkového místa, kde se dá i zaparkovat, se vydáme doleva, po lesní pěšině podél pole. V poli se tyčí jako solitér památný strom jeřáb oskeruše měřící 15,5 m. Jdeme stále po lesní pěšině, hlouběji do lesa, až dojdeme na rozcestí, kde se vydáme doprava a pokračujeme lesní pěšinou až na mýtinu. Lesní pěšina podél Příluckého potoka vyznačená v mapy.cz je ve skutečnosti zarostlá. Po 470 m dojdeme k rybníku, kde je příjemné odpočinkové místo. Jakmile nabereme nové síly, vydáme se přes louku, kolem polí a po 700 m se napojíme na asfaltovou komunikaci. Vydáme se vlevo a po necelém půl kilometru dojdeme ke kapli Panny Marie, odkud je krásný výhled na město a okolní krajinu. Nedaleko kaple je další vyhlídkové místo s vysílačem. Poté se vydáme zpět na parkoviště. 

Mapa


Atraktivity

Oskeruše na Štákových pasekách
Soliterní strom o výšce 15,5 m a staří cca 150 let tvoří významnou dominantu a estetický prvek v krajině. Původně byl součástí zeleně na mezi, ta však byla celá v době minulého režimu zrušena a rozorána. Oskeruše byla naštěstí již v té době považována za významný a zajímavý strom, a tak se jí tehdejším obhospodařovatelům pole zželelo a zůstala zachována dodnes. Kolem stromu je pro zabránění opakovanému poškozování kořenů z důvodu orby a poškozování kořenů instalována ohrada. Na podzim oskeruše produkuje plody podobné malým jablíčkům (existují i formy s plody hruškovitého tvaru) plné antioxidantů. Zralé plody mají velice pěkný vzhled, ale ke konzumaci se pro vysoký obsah tříslovin a trpkost nehodí. Za pár dní však zhnědnou a změknou, a pak jsou pravou pochoutkou pro labužníky! Lze z nich např. i vařit povidla, sušit je či kompotovat.

Přílucký rybník
Je jednou z nejpůvabnějších přírodních lokalit téměř v bezprostřední blízkosti Zlína. Nachází se v údolí Příluckého potoka a do poslední chvíle nemusí být viditelný, zvláště ve vegetačním období, kdy zůstává dokonale skryt v porostu vrb. To mu jen přispívá na jeho kouzlu. Vidět zde můžete např. skokany hnědé a zelené. Na dně rybníku se mohou vyskytovat i zvláště chráněné škeble rybničné, což je náš největší mlž a silně ohrožený druh.

Kaple Panny Marie ustavičné pomoci
Malou kapličku nad Příluky v části Horní Dědina nechal vystavět místní rodák František Krumpolc jako poděkování bohorodičce za uzdravení po zranění v I. světové válce. Kaplička byla posvěcena 26. června 1938 a dodnes upoutává pozornost nejen svou podobou, ale i krásnou polohou. Otevírá se nám odsud krásný pohled na město a okolní krajinu. U kapličky roste asi 100 až 120 let stará lípa srdčitá o obvodu kmene 260 m a výšce 15 m. Díky své výjimečnosti patří tento strom mezi chráněné památné stromy České republiky. 

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.