X
 

Zlínský klub 204

třída Tomáše Bati 204 (nedaleko náměstí Míru, bývalá knihovna)
Facebook Zlínského klubu 204

Zlínský klub 204

Zlínský klub 204, jedno z center společenského života ve Zlíně, byl otevřen 6. října 2014. Sídlí v rekonstruovaných prostorách bývalé měšťanské školy (později knihovny) v budově s čp. 204, na dohled od náměstí Míru. Stavba byla dokončena roku 1897 a jejím architektem je Dominik Fey. Už na konci 20. let 20. století však škola nestačila a v roce 1933 se školní výuka definitivně odstěhovala do nově vybudovaných škol Komenského na Zálešné. O rok později začal nový život budovy, když se do jedné z místností nastěhovala knihovna, která pak byla současně i modlitebnou církve Československé husitské, hudební školou, úřadem práce a četnickou stanicí, noclehárnou či polním lazaretem. V roce 2013 začala být stavba, stejně jako dříve školákům, malá i knihám a proto se knihovna 31. listopadu 2013 definitivně přestěhovala do 14|15 Baťova institutu v bývalém továrním areálu. V roce 2011 Rada města Zlína po projednání nejrůznějších návrhů rozhodla, že bude budova využita jako zázemí pro zlínskou amatérskou kulturní scénu a centrum pro rozvoj občanské společnosti.

Zlínský klub 204Rekonstruované prostory jsou nyní intenzivně využity. Druhé patro je určeno Velkému dechovému orchestru města Zlína, Avion Big Bandu, Big bandu Zlín, který vede nositel ceny města Zlína Lubomír Morávek, dechové hudbě Fryštacká Javořina, kapele Fair play. Kapely zde získaly nejen sál pro zkoušky, ale také prostory pro skladování nástrojů, uniforem a notového archivu. Jedna místnost je také líhní nových hudebních formací.

První patro je věnováno silnému zlínskému fenoménu - folklorním souborům. Naleznete zde dva taneční sály se speciálním odpruženým sportovním povrchem, zkušebny pro cimbálové muziky a sklady na kroje a rekvizity. Prostory využívají folklorní soubor Vonica i její někdejší tanečníci Vonica 80, pěvecký sbor Děvčice z Vonice a mužský pěvecký sbor Mužáci, Bartošův soubor se všemi svými složkami a jeden z dětských folklorních souborů Sdružení přátel lidové kultury Kašava - Vínek. Zkouší zde cimbálové muziky Vonica, cimbálová muzika Aloise Skoumala, Máj, Paléska a Juráš. Taneční sál využívá mimo folklorních souborů i klub country tanců Dreams country. Taneční sály ale slouží i ke cvičení Svazu postižených civilizačními chorobami v ČR - základní organizace RESPI Zlín, Svazu postižených civilizačními chorobami v ČR, o.s., základní organizace diabetiků Zlín.

Zlínský klub 204

Pestré využití má i přízemí. Klubovou místnost pro spolky a sdružení spravuje  Asociace nestátních neziskových organizací Zlínského kraje a přednáška mi a kontaktními pořady ji zaplňují zejména,  Junák – svaz skautů a skautek ČR, Klub kaktusářů Zlín, Klub skalkařů Zlín, Oblastní spolek českého červeného kříže Zlín, Program Pět P, Robinsonky, Rozárka, Sahadža Joga, SPCCH v ČR – ZO RESPI, SPCCH Zlín – Vertebro, SPCCH Zlín – ZO Dia. V ekumenické místnosti místní křesťanské církve provozují Křesťanské kulturní centrum. Pro Zlíňany pořádají zejména lektorskou a přednáškovou činností. Prostor přízemí s propojením na park zaplňují zejména amatérská divadla Studio T, Opona a dětské divadlo Malá múza, které se o ně dělí se Zlínskou šermířskou společností a smíšenými pěveckými sbory Canticum Camerale a Dvořák.

Každý všední den je hned za vstupem do budovy v provozu kontaktní středisko Family Point. Jde o místo přátelské rodině vybavené dětským koutkem, přebalovacím pultem, mikrovlnkou, sedačkou na kojení a veřejným internetem. Jeho provoz zajišťuje Centrum pro rodinu Zlín.  Prostor slouží také jako informační centrum, ve kterém se díky kontaktním osobám kumulují informace o prorodinných aktivitách ve zlínském regionu. Přítomná kontaktní pracovnice zájemcům zprostředkuje rodinné, sociální a psychologické poradenství. Obdobně funguje i navazující služba Senior Point, která je zaměřena na občany v postproduktivním věku, ale s živým zájmem o společnost, kulturu a koníčky. Obě instituce také pořádají různé kulturní akce, přednášky a výlety.

Family Point

Tel.: +420 739 522 801, e-mail: familypointzlin@cpr-zlin.cz, www.zlin.familypoint.cz, Facebook

Otevírací doba: Po–Čt 10.00–17.00, Pá 10.00–15.30

Programbřezen, duben, přednáška Mateřské těžkosti

Možnost přispění na činnost Family Pointu Zlín: bankovní spojení - 2201069601/2010, VS 110.

Senior Point

Tel.: +420 739 522 801, e-mail: zlin@seniorpointy.cz, www.senior-point-zlin6.webnode.cz, Facebook

Otevírací doba:  Po–Čt 10.00–17.00, Pá 10.00–15.30

Programbřezen, duben, kurz pro seniory, výstavka obrazů, Digitální edukace, Arteterapie

Podívejte se na film o jednom roce života zlínské amatérské kultury, rekonstrukci někdejší Měšťanské školy a později knihovny na Zlínský klub 204 a nejnovější historii města Zlína.

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.