X
 

Cykloturistika

Okolí Zlína nabízí pro cykloturisty více než 23 kilometrů cyklostezek a řadu rekreačních okruhů v zalesněných kopcích severně a jižně od města. Velmi oblíbená je páteřní cyklostezka, která vede podél řeky Dřevnice až do Otrokovic nebo na opačnou stranu do Vizovic. Směrem na Vizovice nejsou ještě všechny úseky cyklostezky propojené. Mezi Lípou a Vizovicemi musíte využít místní komunikaci. V Otrokovicích se můžete napojit na cyklostezku podél Baťova kanálu a vydat se dále třeba do Kroměříže či Uherského Hradiště. Na kole můžete vyrazit i do zlínské zoo a dále na zříceninu hradu Lukov nebo na hrad Malenovice a rozhlednu Na Strážné. Cyklovýlet spojte také s prohlídkou města. Kola si uschováte v cykloboxech, které najdete na vlakovém nádraží Zlín-střed a u Zoo Zlín. U vlakového nádraží má cyklobox čtyři uzamykatelné kabiny, u zlínské zoo je pět kabin. Každá z nich pojme dvě kola. Současně je cyklobox vybaven háčky na zavěšení cyklistické přilby a zavazadel. Uzamykání boxů funguje v rámci bezobslužného systému - uzavírání kabin je řešeno zálohově 10 Kč.

V okolí Zlína mohou vyznavači adrenalinových zážitků navštívit a vyzkoušet singeltrack cyklopark Mysločovice, který je vhodný i pro děti nebo pumptrack bikepark Zádveřice.

Přímo ve Zlíně se postupně dokončuje tzv. Městská obslužná cyklostezka, která nabídne cyklistům téměř 5 kilometrů dlouhou trasu, která povede podél třídy T. Bati od hypermarketu Albert (dříve Interspar) přes náměstí Práce a Míru na ulici Podvesná XVII a ke Krajské nemocnici T. Bati. Cyklostezkou se již z větší části můžete projet, a to od hypermarketu Albert (dříve Interspar) přes náměstí Práce a Míru až k ulici Díly VI.

Kromě výše zmíněné Městské obslužné cyklostezky bude pokračovat i příprava dalších úseků. Studie či projektové dokumentace vzniknou například pro tyto budoucí cyklostezky:

  • Rašínova – Cigánov podél ulice Dlouhá,
  • náměstí Práce – ul. Březnická ke sportovní hale vč. odbočky na ul. Mostní (po budovu Fakulty managementu a ekonomiky UTB),
  • Propojení nám. Míru s ul. J. A. Bati (areál SVIT),
  • Městská obslužná cyklostezka v úseku Podvesná XVII – Krajská nemocnice T. Bati,
  • Lesní čvrť – Kudlov v trase „dálnice“.

Zlín se na jaře 2021 zapojil do projektu veřejného sdílení jízdních kol, tzv. bikesharingu, který je známý jak v jiných českých městech, tak i ve světě. V ulicích města vás čeká více než 150 kol na 80 oficiálních stanicích. A jelikož je ve Zlíně vše blízko a 15 minut je zdarma, tak proč neobjevit Zlín i takhle? Více na https://www.nextbikeczech.com/zlin/

Přečtěte si také velmi důležitá Pravidla chování na cyklostezkách

Informace o cykloturistice na celé východní Moravě naleznete na portálu www.vmnakole.cz, cyklistice ve Zlíně se věnuje portál www.cyklozlin.cz

Hledáte ubytování ve Zlíně či okolí, kde by uschovali i Vaše kolo? Vše potřebné naleznete v sekci ubytování.

Na webovém portálu www.stezky.cz najdete nabídku TOP dálkových cyklotras v ČR a certifikovaných služeb Cyklisté vítáni. Portál představuje všechny hlavní české i moravské dálkové cyklotrasy, včetně tuzemských úseků mezinárodních cyklotras EuroVelo, s odkazem na produktové stránky každé z uvedených tras.

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.