X
 

Prohlídky s průvodcem

ZÓNA ZLÍN - PRAVIDELNÉ PROCHÁZKY PO ARCHITEKTUŘE

Zlínská architektura je jedním z důvodů, proč navštívit Zlín. Poznejte výjimečné stavby, unikátní tovární areál přímo v centru města i způsob bydlení v typických baťovských domcích. Oddělení cestovního ruchu města Zlína společně s autory databáze Zlínský architektonický manuál a spolkem aArchitektura připravilo tři trasy, které vás provedou nezaměnitelnou architekturou Zlína.

Prohlídky se konají od května do září, každou středu od 15.30 a sobotu od 14.00. Trasy se pravidelně střídají (v jednom dni jen jedna trasa), jednotlivé termíny si můžete vybrat v rezervačním formuláři.

REZERVACE A STORNO VSTUPENEK

1. TRASA

PLÁNOVANÉ MĚSTO - představí zlínskou architekturu na pozadí základních městských funkcí. Kromě historického centra prohlídka zahrnuje návštěvu továrního areálu, seznámení s výškovými budovami na náměstí Práce. Představen je také způsob baťovského ubytování a typické dělnické domky. Procházka zlínskou funkcionalistickou architekturou končí návštěvou Památníku Tomáše Bati, jedné z nejradikálnějších staveb minulého století, která završuje Gahurův prospekt, zelený pás uprostřed města, který je hlavní kompoziční osou centra propojující lesy nad Zlínem s městskými parky v údolí.

Sraz na náměstí Míru před radnicí minimálně 5 minut před samotnou prohlídkou. Délka trasy cca 2 hodiny.



 


2. TRASA

BYDLENÍ U BATI - představí první dělnickou čtvrť Letná, která se během 20. a 30. let minulého století postupně rozrůstala nedaleko továrního areálu firmy Baťa. Prvním zastavením jsou dosud stojící příklady ranného ubytování – omítané čtyřdomky a dům s mansardovou střechou, které v ostatních čtvrtích již postaveny nebyly. Typickým domkem se stal dvojdomek, doplněný o různé varianty jednodomků. Součástí výkladu jsou i individualizované nebo experimentální stavby, jako například americký katalogový dům Alladin, který Tomáš Baťa nechal přivézt z Ameriky. Kromě základních typů baťovských domků se tématem stanou i pravidla a režim, který obyvatelé čtvrti museli dodržovat. Život potom přiblíží stavby občanské vybavenosti, jako jsou obchody nebo školky, které dodnes fungují.
Sraz u Velkého kina (náměstí Práce 2511, cca 20 minut od Městského informačního a turistického střediska) minimálně 5 minut před samotnou prohlídkou. Délka trasy cca 2 hodiny.

 

 

3. TRASA

TOVÁRNA V ZAHRADÁCH – procházka vás zavede do bývalého továrního areálu firmy Baťa, který dodnes patří k nejvíce autentickým místům svědčícím o časech průmyslové výroby ve Zlíně. Výrobní areál od začátku 20. století postupně rostl s úspěchem obuvnické firmy, v němž dominují budovy ve standardním baťovském konstrukčním modulu 6,15 x 6,15 m. Kromě jednotlivých etap výstavby areálu, logistiky uvnitř areálu a zeleně, která doplňovala prostor množstvím stromů a pobytových trávníků, budou tématem i výjimečné stavby, jako je např. správní budova 21 architekta Vladimíra Karfíka. Prohlídka zahrnuje i budovy z poválečného období, kdy po znárodnění firma fungovala pod označením Svit. Příkladem této etapy je centrální sklad obuvi architekta Vladimíra Kubečky, který patřil k technicky nejlépe vybaveným objektům s moderní technologií skladování a vnitřní dopravou v ČSR. Součástí prohlídky je také návštěva budovy 44, která dodnes slouží výrobě obuvi a kde je možné zhlédnout množství původních prvků a detailů, které rekonstrukcemi či adaptacemi továrních budov nenávratně mizí.
Sraz na platformě mezi budovami 14 a 15, Vavrečkova 7040 (cca 15 minut od Městského inf. a turist. střediska) minimálně 5 minut před samotnou prohlídkou. Délka trasy cca 2 hodiny. 

 

VSTUPENKY:

  • základní  239 Kč
  • snížené   139 Kč (studenti, důchodci starobní a invalidní, dále po předložení průkazů: ISIC, ITIC, GO25 (IYTC card), ZTP a ZTP/P, doprovod ZTP, ICOM, Asociace muzeí a galerií České republiky a Uměleckohistorické společnosti)
  • děti do 15 let včetně zdarma

Vstupenky zakoupíte v Městském informačním a turistickém středisku, na náměstí Míru 12, v budově radnice. Platbu lze uskutečnit hotově nebo kartou. Prosíme o platbu min. 15 minut před srazem na prohlídku.

Prohlídka je určená maximálně pro 30 osob. Elektronickou rezervaci je nutno provést do 12.00 předchozího dne prohlídky (tj. do úterý nebo do pátku). Poté je možné rezervaci provést osobně v informačním středisku, telefonicky +420 577 630 222 nebo e-mailem is@zlin.eu, a to do 12.00 v den prohlídky (tj. ve středu nebo v sobotu). Storno vstupenek je možné provést kdykoliv. 

V období pravidelných procházek, které probíhají od května do září, vždy ve středu a sobotu, je možné si domluvit mimořádnou prohlídku ve zmiňovaném období i mimo tyto dny, a to pro skupinu minimálně 10 platících osob. To platí i pro prohlídky v anglickém, německém a polském jazyce. 

DÁRKOVÝ POUKAZ ZÓNA ZLÍN

Pokud se vám prohlídka města líbila a chtěli byste ji doporučit někomu blízkému nebo víte o někom, koho baví architektura, můžete mu věnovat dárkový poukaz ZÓNA ZLÍN (platí pro jednu osobu), který zakoupíte v Městském informačním a turistickém středisku. Cena poukazu je stejná jako vstupenka na prohlídku. Na prohlídku s poukazem je potřeba se zaregistrovat prostřednictvím elektronického formuláře nebo na tel.: +420 577 630 222. Platnost poukazu je jeden rok
od data zakoupení.

Dárkový poukaz ZÓNA ZLÍN

FOTOGALERIE

Reakce účastníků

     

KOMENTOVANÉ PROHLÍDKY AUTOBUSEM

14|15 BAŤŮV INSTITUT a Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně pořádá jednou měsíčně od dubna do září speciální komentovanou prohlídkovou trasu autobusem "Poznávejme baťovskou architekturu města Zlína". Odborní kurátoři galerie vás netradičním způsobem seznámí s baťovskou architekturou, významnými osobnostmi, budovami i historií Zlína.

  • Prohlídky navazují na stálou expozici architektury v Krajské galerii výtvarného umění ve Zlíně s názvem Prostor Zlín, která představuje vývoj baťovské architektury s důrazem na dobu největšího rozvoje města Zlína od 20. do 40. let 20. století prostřednictvím modelů, dobových fotografií, plánů a vizualizací budov.
  • Doba prohlídky: cca 120 minut
  • Vstupné: 259 Kč (vstupenky jen nutné zakoupit předem online nebo na recepci 14|15 BAŤOVA INSTITUTU, více informací +420 573 032 111)

KONTAKTY NA EXTERNÍ PRŮVODCE MIMO ZÓNU ZLÍN
Marie Vitovjáková

Tel.: +420 737 533 166, e-mail: mvitovjakova@seznam.cz

  • Prohlídky v češtině, němčině a angličtině.

Inspirace Zlín z.s.
Tel.: +420 603 948 892, e-mail: info@inspiracezlin.eu, www.inspiracezlin.eu

  • Prohlídky města i pro základní školy zaměřené nejen na baťovskou éru a architekturu, ale také na dávnou historii.
  • Prohlídky pouze v českém jazyce. V jiných jazycích je prohlídka možná s překladatelem, který se platí.
  • Cena průvodcování se odvíjí od počtu účastníků, trasy a času na prohlídku.

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.