X
 

Okruh kolem Zboženských rybníků na Mladcovskou skalku a zpět

Cílem naší vycházky jsou Zboženské rybníky, Mladcovská skalka a skalní útvary na Předním vrchu.

Základní údaje o trase
Výchozí bod: Turistický rozcestník Zboženské rybníky
Cílový bod: Mladcovská skalka
Vzdálenost: 4,5 km
Časová náročnost: 1:36 h
Převýšení: stoupání 172 m, klesání 172 m
Obtížnost: střední
Povrch: převážně lesní a polní cesty, částečně asfalt v obytných částech
Doporučení: Turistická obuv s pevnou podešví
Upozornění: V letním období může být podél vyšlapaných cestiček vysoký travnatý porost.
Tip: Na trase je několik ohnišť pro opékání buřtů, např. na Mladcovské skalce a na Předním vrchu

Trasa
Putování začínáme u turistického rozcestníku Zboženské rybníky, kde je možné rovněž zaparkovat auto. Vyrazíme po žluté turistické značce mezi rybníkem a zahrádkářskou osadou. Za osadou je závora, kterou obejdeme nebo podlezeme a pokračujeme po žluté dále až k přístřešku, který je u posledního rybníku. Před přístřeškem zabočíme vpravo a po 10 metrech odbočíme opět vpravo. Pokračujeme po prošlapané cestičce a asi po 160 m zabočíme vlevo a stoupáme až k hájovně „V Oboře". Za hájovnou půjdeme rovně opět po lesní vyšlapané cestičce. U prvního rozcestí se vydáme doleva a stoupáme až k Mladcovské skalce. Za Mladcovskou skalkou sejdeme dolů k rozcestníku, dáme se doleva a na dalším rozcestníku odbočíme vpravo. Po asi 240 m přijdeme k dalšímu rozcestníku, zabočíme vpravo a pokračujeme po úzké vyšlapané cestě ke skalním útvarům na Předním vrchu. Projdeme kolem skal a za nimi odbočíme vpravo a scházíme dolů k zahrádkářské osadě Příhony. Na rozcestí zabočíme vpravo a po asfaltové cestě jdeme zpět k hájovně „V Oboře". U hájovny zabočíme vlevo a jdeme po polní cestě dolů k lesíku. U lesíku zabočíme vpravo a zde je nutné být pozorný a držet se vyšlapané polní trasy, která vede středem pole. Po této trase sejdeme k místní účelové cestě nad Zboženskými rybníky. Zabočíme vpravo až přijdeme k turistickému rozcestníku Zboženské rybníky.

Mapa 


Atraktivity
Zboženské rybníky
Zboženské rybníky tvoří soustavu několika malých rybníků v řadě za sebou. Nachází se v zalesněném údolí Mladcovských vrchů mezi Předním vrchem a Hřebenem. Vyskytuje se tu řada obojživelníků a vodního ptactva. K lovu ryb využívají rybáři Střední zboženský rybník. Rybníky dostaly své pojmenování podle zaniklé vsi Zbožensko a byly založeny v letech 1804 až 1857, kdy zlínské panství vlastnili baroni rodu Brettoni.

Mladcovská skalka
Mladcovská skalka je zajímavým skalním útvarem uprostřed lesa. Na její vrchol vedou vytesané schody rovnou do kamene. Mohutné skalisko dosahuje výšky až 6 m. Je obklopeno menšími skalkami a na stěnách těchto útvarů můžeme obdivovat tvary, které vznikly selektivním zvětráváním pískovců. Kdysi skalka pravděpodobně sloužila jako místo s výhledem, nyní však tomu tak není, protože jsou kolem stromy.

Skalní útvary - Přední vrch
Na Předním vrchu nedaleko od Mladcovské skalky se nachází několik skalních útvarů s vytesanými reliéfy. Najdeme zde zajímavé skalky, balvany a skály tyčící se do výše 4 m na úbočí tohoto vrcholu. Přímo od vrcholku se směrem na jihovýchod táhne několik desítek metrů dlouhá a členitá skalní stěna pískovcového mrazového srubu, doprovázená oddělenými skalkami a balvany. Pod hlavní skálou se nachází tábořiště.

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.