X
 

Procházka k poutnímu místu Svatá voda

Cílem naší procházky je oblíbené poutní a výletní místo Svatá voda.

Základní údaje o trase
Výchozí bod: PP Pod lázněmi
Cílový bod: poutní místo Svatá voda
Vzdálenost: 5,3 km
Časová náročnost: 1.35 h
Převýšení: stoupání 126 m; klesání 133 m
Obtížnost: střední
Povrch: převážně přírodní terén – polní a lesní cesty
Doporučení: turistická obuv s pevnou podešví

Trasa
Procházka začíná u Přírodní památky Pod lázněmi v Malenovicích, pod hradem. Vydáme se po žluté turistické značce po ulici Žleby a pokračujeme rovně, na navazující ulici U Riviéry. Po levé straně budeme mít PP Sirnaté lázně a bývalé koupaliště Riviéra. Po 450 m dojdeme k altánku u rybníka, kolem kterého půjdeme po žluté značce, po nezpevněné travnaté pěšině.
Po 2 km do mírného kopce polními a lesními pěšinami dojdeme k poutnímu místu a prameni Svatá voda. Odtud je možné se vydat po zelené turistické značce a po 2,6 km lesem a polní pěšinou, kolem zahrádkářských osad dojdeme do Malenovic,
k nákupnímu centru a zastávce MHD.
Od pramene Svatá voda máme možnost se vydat zpět do Zlína po zelené turistické značce a navazující Cyrilometodějské trase dlouhé 8,6 km. Trasa vede převážně po asfaltové cestě, se středním převýšením a zabere asi 2.40 hodiny.

Mapa 

 

Atraktivity
PP Pod lázněmi
Přírodní památka Pod lázněmi představuje zdroj silně mineralizované vody. Tato kopaná studna leží 200 m od PP Sirnaté lázně.

PP Sirnaté lázně
Přírodní památka Sirnaté lázně představuje zdroj minerální vody. Tato kopaná studna je situovaná v areálu bývalých sirnatých lázní pod Malenovickým hradem. Voda z tohoto pramene se používala pro potřebu sirnatých lázní.

Poutní místo Svatá voda
Poutní místo u pramene Kaménka, či Svatá voda. Pramen má pověst léčivé vody a vyhledávají ji jak zbožní poutníci, tak turisté. Nad studánkou je vybudovaná skalní jeskyně se sochou Panny Marie Lurdské. Místo doplňuje kaplička z roku 1854. Voda ze studánky vytéká do hlubokého žlebu a vlévá se do řeky Dřevnice.

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.