X
 

Zlínsko a Luhačovicko

 

1. Brumov - Bylnice

GPS: N 49°5.45262', E 18°1.38567'; 52 km od Zlína

Brumov-Bylnice - hrad BrumovHistorické centrum Brumova a nedaleká dělnická kolonie v Sidonii byly v roce 1995 vyhlášeny městskou památkovou zónou. Nejvýznamnější památkou ve městě je středověký hrad Brumov, který střežil obchodní cestu z Moravy do Uher, dále kostel sv. Václava, židovský hřbitov, radnice, budovy bývalého pivovaru ze 16. století se čtyřmi rybníky nebo sklářská kolonie obci Sidonie z konce 19. století. Navštívit můžete také sklárnu v Sidonii či Městské muzeum se stálou expozicí, zaměřenou na život lidí pod brumovským hradem, na typická řemesla a vybavení domácnosti.

Informační centrum

Turistické informační centrum Brumov-Bylnice
Podzámčí 861, Brumov-Bylnice
Tel.: +420 577 330 138, www.brumov-bylnice.cz

2. Fryšták

GPS: N 49°17.11227', E 17°41.00778'; 8,2 km od Zlína

Škola ve FryštákuFryštákem vás provede Andrýskova naučná stezka, která měří 7 km a naleznete na ní celkem 12 zastavení. Pojmenována je po bájném nejstarším občanovi Fryštáku – Andrýskovi. Projdete se centrem města okolo základů kostela sv. Mikuláše, Fryštáckého hrádku či návrší Sichrov. V obci se nachází také přehrada, která je oblíbeným cílem rybářů.
Brožurka ke stažení
www.frystak.cz

3. Hostišová

GPS: N 49°15.22090', E 17°35.46262'; 12,4 km od Zlína

rozhledna Na StrážnéNad obcí na vrchu Strážný naleznete lesopark s rozhlednou, klíče od ní vám zapůjčí v blízké hospůdce. Za optimálního počasí nabízí rozhledna výhled na Velkou Javořinu, poutní kostel na Hostýně a celou Hanou až k hradbě Jeseníků. V okolí rozhledny můžete obdivovat bíle omítnutné stavení ze slámy a hlíny, hliněnou prolézací stěnu a pec, hmyzí hotely a bylinkovou spirálu. 
www.rozhledna-lesopark-strazna.webnode.cz

4. Jasenná - Mikuláštíkovo fojtství

GPS: N 49°15.63212', E 17°53.72695'; 21,3 km od Zlína
Jasenná 60

Tato národní kulturní památka, pocházející z roku 1748, je nejlépe dochovanou stavbou svého druhu na Valašsku. Budovu postavil fojt Jiří Mikulaštík a jde o typický roubený dům s pavlačí na průčelí. V pěti místnostech si lze prohlédnout expozici o historii obce Jasenná a venkovském životě na Valašsku.
www.jasenna.eu/pamatky/mikulastikovo-fojtstvi

5. Kaňovice

GPS: N 49°6.54325', E 17°41.92477'; 16,8 km od Zlína

KaňoviceV obci se nachází rázovitý hliněný dům, charakteristický pro Zálesí. Podle data vytesaného na trámu v jizbě byl založen v roce 1788. Dům je zapsán v Ústředním seznamu nemovitých kulturních památek, stejně jako patrová komora - špýchar (založený v roce 1796), který k rolnické usedlosti patří.
www.kanovice.cz

 

6. Hrad Lukov

GPS: N 49°18.18060', E 17°44.47560'; 13 km od Zlína
Obec Lukov

Tel.: +420 608 568 142 (správa hradu), e-mail: sprava@hradlukov.cz, www.hradlukov.cz

Hrad Lukov

Ke hradu můžete ze Zlína pohodlně dojet na kole – větší část trasy vede po značené cyklostezce, zbytek ujedete po silnici a pohodlnou lesní cestou, která je vhodná i pro maminky s kočárky.

Lukov je romantická zřícenina v předhůří Hostýnských vrchů. V okolí hradu vede naučná stezka lukovským polesím - v základním okruhu 8 km, delší trasa 10,5 km. Delší okruh s odbočkami zahrnuje přírodní památky Ondřejovsko, Bzová a Králky (skalní útvar). Dále pokračuje ke hradu Lukov, kde lze absolvovat dva okruhy areálem hradu. V roce 2014 byla otevřena nová naučná stezka, která upozorňuje na památné a dominantní stromy. Vede severním svahem hradu a je možné po ní celý hrad obejít. Ve vstupní věži hradu naleznete expozici zaměřenou na valašská povstání v období třicetileté války. Ve sklepení západního paláce najdete expozici věnovanou historii hradu a archeologickým nálezům. Atraktivní je ozvučené panorama dobývání hradu uherskými vojsky v 2. polovině 15. století. V areálu hradu najdete i kapli zasvěcenou sv. Janu Křtiteli. Na hradě se koná mnoho společenských akcí, například Pálení čarodějnic, Den stromů, Adventní jarmark, Strašidelná prohlídka či Svatojánský den. V nabídce provozovatele hradu, Spolku přátel hradu Lukova, jsou i atraktivní vzdělávací programy pro základní školy. Nevynechejte ani skály, které jsou řadu let vyhledávané horolezci, kteří zde naleznou několik desítek výstupových cest. Najdete je jižně od hradu.

Věděli jste, že pod hradem je největší dub na Zlínsku - „Valdštejnův dub"?
Jeho stáří je odhadováno minimálně na 300 let. Dle pověsti ho zasadil někdejší majitel hradu Albrecht z Valdštejna. Mohutný rozvětvený dub roste na jižním úbočí hradu a je památným stromem.

7. Luhačovice

GPS: N 49°5.98932', E 17°45.44837'; 27,9 km od Zlína

Lázně LuhačoviceNejvětší moravské lázně s volně přístupnými léčivými minerálními prameny, nejznámější je Vincentka. Za návštěvu stojí lázeňský park s prameny a kolonádou, která ožívá koncerty a festivaly. Okouzlí vás neobyčejná architektura, především unikátní stavby Dušana Samo Jurkoviče i expozice v Muzeu Luhačovického Zálesí. A pokud máte rádi rozhledny, můžete navštívit naučnou stezku Královstvím rozhlednovým a sousedící Minigalerii rozhleden.

Město nabízí také množství kulturních a společenských akcí, stejně jako zázemí pro relaxaci a sportoviště pro aktivní odpočinek pro dospělé i rodiny s dětmi. Okolní nádherná příroda láká k procházkám i náročnějším túrám pěšky, na kole i na koni. V zimním období je příjemné spojení wellness s běžkami na udržovaných tratích nebo s lyžováním na místním svahu.

Podívejte se na spot o Luhačovicích, kde pramení zážitky a zažijete jedinečnou atmosféru!

TIP! Nejdelší přírodní vodní skluzavka v ČR

Informační centrumMěstské turistické a informační centrum LUHAINFO
Masarykova 950, Luhačovice
Tel.: +420 577 133 980, www.luhacovice.cz

8. Mysločovice

GPS: N 49°15.23920', E 17°33.70602'; 12,8 km od Zlína

Cyklopark MysločoviceZajímavou památkou v obci je kostel Nejsvětější Trojice z roku 1752.

Adrenalinový zážitek si můžete odvézt ze singletrackového areálu Cyklopark Mysločovice. Nástupní místo je u altánku pod hřbitovem a odtud už cesta stoupá do Mysločovského Háje. Vyzkoušejte si klopené zatáčky, dřevěné mostky, terénní vlny či speciální 60m dřevěnou lávku! Stezka je budována v souladu s přírodou tak, aby dokonale splynula s rázem lokality a zároveň lidem nabídla skvělou zábavu. 

 

9. Napajedla

GPS: N 49°10.29350', E 17°30.71663'; 14,9 km od Zlína

Radnice v NapajedlíchK nejvýznamnějším památkám ve městě patří novorenesanční budova radnice, kostel sv. Bartoloměje a zámek postavený ve stylu francouzského baroka. Turisty oblíbený je také Hřebčín Napajedla a rekreační areál Pahrbek (www.pahrbek.cz), ve kterém naleznete krásně zařízené bungalovy, přírodní koupaliště, půjčovnu lodiček, šlapadel a kol či minigolf. Nevynechejte ani minerální vodu Slanica. Pramen je situován v jihozápadní části Napajedel, v těsném sousedství železničního podjezdu, pod svahem chřibského pohoří.

S Otrokovicemi a Uherským Hradištěm spojuje Napajedla cyklostezka, která je součástí páteřní dálkové trasy z Kroměříže do Hodonína po hrázích řeky Moravy a Baťova kanálu.
www.napajedla.cz

Zámek NapajedlaZámek Napajedla - Stavbu zámku navrhl brněnský architekt F. A. Grimm ve stylu francouzského baroka a realizována byla v letech 1764 – 1769. V současnosti je zámek v soukromém vlastnictví a veřejnosti nabízí možnost prohlídky historických sálů, kurzy vaření, prostory pro jedinečnou svatbu, rodinnou oslavu či firemní teambuilding a také stylově zařízené pokoje, ve kterých můžete strávit příjemnou noc. Otevírací dobu a vstupné naleznete na webových stránkách.

Muzeum Napajedla (Komenského 304, Napajedla) - Muzeum sídlí v reprezentativních prostorech budovy bývalého kláštera. Jeho nejzajímavější expozicí je Hřiště hraček, které navrhli známí designéři Libuše Niklová a Alfréd Klug. Autor výstavy, syn Libuše Niklové, místnost navrhl jako velké „Člověče, nezlob se!“. Jedinečné nafukovací hračky se stále vyrábějí přímo v Napajedlech a můžete je zakoupit v informačním centru, které se nachází v budově muzea. Kromě expozice hraček si prohlédněte také další stálé expozice: Příběh města a Slavia, příběh továrny. Nevynechejte ani dočasné výstavy o historii a výstavy regionálního, současného nebo mladého umění.
Hřebčín NapajedlaHřebčín Napajedla - Hřebčín byl založen již v roce 1886 Aristidem Baltazzi, manželem hraběnky ze Stockau. V současnosti je nejvýznamnějším producentem dostihových koní v Česku. Zabývá se chovem anglického plnokrevníka. Při exkurzi se dozvíte mnoho zajímavých informací, uvidíte nádherné koně a jedinečný komplex stájí. Nezapomeňte se předem objednat, prohlídka bez předchozí domluvy není možná. Veškeré kontakty naleznete na www.napajedlastud.cz.

Informační centrumInformační centrum Napajedla
Komenského 304, Napajedla
Tel.: +420 577 944 247, www.ic.napajedla.cz

10. Otrokovice

GPS: N 49°12.59497', E 17°31.84603'; 11,9 km z centra Zlína

OtrokoviceV Otrokovicích můžete obdivovat, stejně jako ve Zlíně, baťovskou architekturu – domky, tovární budovy a také jedinečnou kulturní památku – Společenský dům, jehož autorem je Vladimír Karfík.
Kromě architektury nabízí město také několik rekreačních míst – např. areál Štěrkoviště, kde se nachází umělá vodní nádrž s travnatými plážemi a upravenými vstupy do vody. Vykoupat se můžete také v městské části Baťov, kde je k dispozici koupaliště.
Pokud Vás zajímá příroda, přímo ve městě na okraji letiště naleznete přírodní památku Na Letišti – útočiště obojživelníků, brouků a rozmanitých rostlin.
Otrokovice mohou také být Vaším výchozím bodem pro výlety po Chřibech nebo na kole okolo Baťova kanálu, po kterém se ale samozřejmě můžete také plavit lodí.
www.otrokovice.cz

Informační centrumTuristické informační centrum Otrokovice
nám. 3. května 1302, Otrokovice
Tel. +420 571 118 103, www.besedaotrokovice.czwww.tic-otrokovice.cz 

11. Památník Ploština

GPS: N 49°11.70457', E 17°57.50725'; 31,3 km od Zlína

Památník PloštinaNedaleko Drnovic stávala pasekářská osada, která byla za přechovávání a podporu partyzánů v dubnu 1945 nacisty vypálena. V 70. letech byla Ploština vyhlášena Národním kulturním památníkem, dominantou místa je památník obětem 2. světové války. Oběti tragédie připomíná kaple se jmény zavražděných. Jeden ze zachovalých domků byl upraven na expozici věnovanou protifašistickému odboji.
www.muzeum-zlin.cz

12. Pozlovice

GPS: N 49°7.75280', E 17°46.15520', 20 km od Zlína

Pozlovice - přehradaMěstys Pozlovice leží na samé hranici chráněné krajinné oblasti Karpaty, v blízkosti Luhačovic. Ráz krajiny dotváří přehradní nádrž, která je dnes využívána hlavně k rekreačním účelům - nabízí koupání, vodní sporty i rybaření a vede kolem ní naučná stezka i stezka zdraví s venkovními posilovacími stroji. Celý okruh je vhodný i pro bruslaře a cyklisty. Pokud byste se nechtěli koupat v přehradě, můžete navštívit moderní koupaliště Duha se skluzavkou, toboganem a dalšími atrakcemi pro děti i dospělé. Obci dominuje kostel svatého Martina ze 16. století, přestavěný v 18. století v barokním stylu.
www.pozlovice.cz

13. Provodov

GPS: N 49°9.61580', E 17°44.20735', 13 km od Zlína

Nedaleko této obce, na místě zvaném Malenisko, stojí dominanta celého okolí, poutní kostel Panny Marie Sněžné z roku 1750. Kostel zaujme svou architektonickou čistotou i nádhernou polohou. Jde o známé mariánské poutní místo, hlavní pouť se koná v neděli kolem svátku Panny Marie Sněžné (5. srpna). V blízkosti kostela stojí kaplička s pramenem vyvěrajícím pod hlavním, venkovním oltářem. Zdejší voda má prý zázračné účinky - zda to tak je či není si můžete přijít sami vyzkoušet. Nedaleko kostela se nachází křížová cesta.
www.provodov.cz

14. Slavičín

GPS: N 49°5.27915', E 17°52.40928'; 33,1 km od Zlína

Slavičín - Památník americkým letcůmK nejvýznamnějším památkám Slavičína patří barokní zámek a kostel sv. Vojtěcha, který je nejstarší budovou ve městě a zároveň jedním z nejstarších kostelů v kraji. Traduje se, že zde sv. Vojtěch v roce 985 pobýval a proto je kostel zasvěcen právě jemu. Zámek Slavičín pochází z roku 1750 a je vystavěn v barokním stylu. Dnes slouží zámek jako restaurace a vinárna a přilehlý anglický park je místem pro odpočinek a procházky. Naleznete zde také dětský koutek a pavilon pro hudební aktvitiy, kuželnu, volejbalové kurty a amfiteátr s letním kinem. 

Slavičín - Pivečkův lesoparkPři návštěvě Slavičína nevynechejte ani Pivečkův lesopark, založený v roce 1940. Odpočinete si zde při prohlížení dřevěných plastik, vytvořených mladými sochaři. Lesopark je přístupný z ulice K Parku. 

Ve městě naleznete také památník americkým letcům, kteří zahynuli při letecké bitvě nad Slavičínem dne 29. 8. 1944.

 

Informační centrumMěstské informační centrum Slavičín
Mladotické nábřeží 849, Slavičín
Tel.: +420 577 342 251, www.mesto-slavicin.cz

15. Slušovice

GPS: N 49°14.86908', E 17°48.08983'; 14,2 km od Zlína

Městu dominuje kostel Narození sv. Jana Křtitele z první poloviny 19. století. Naleznete zde známý dostihový areál, stáje, možnosti hipoturistiky a golfové hřiště, jehož zvláštností je, že všech 9 jamek je vměstnáno do dostihového oválu.
www.dostihyslusovice.cz, www.slusovice.cz

16. Spytihněv

GPS: N 49°8.46910', E 17°29.88492'; 17,8 km od Zlína

Baťův kanál ve SpytihněviObec patří k nejstarším u nás. Ve 30. letech 20. století se Spytihněv stala součástí unikátního vodního díla, u první plavební komory se zde odděluje Baťův kanál od koryta řeky Moravy.
V přístavu Vám bude k dispozici občerstvení, WC, sprcha i pitná voda. Můžete tady stanovat, kotvit loď, zaparkovat automobil nebo si nějakou loď půjčit. Je zde plavební komora i sjezd do vody.
www.spytihnev.cz; www.pujcovnalodi.cz, www.hamboot.cz

17. Tečovice

Kostel svatého Jakuba VětšíhoGPS: N 49°13.26405', E 17°35.24005'; 8 km od Zlína

Původně románský Kostel svatého Jakuba Většího patří k nejstarším stavebním památkám na Zlínsku. Unikátní jsou nástěnné fresky ze 14. století, které se dochovaly v interiéru. Zastavit se zde můžete třeba při cestě po cyklotrase 471, která vede ze Zlína do Otrokovic.
www.tecovice.cz

18. Tlumačov

GPS: N 49°15.21030', E 17°29.73512'; 17,4 km od Zlína

Mezi významné památky v obci patří kostel sv. Martina, panský dům č. p. 90, fara, kaple za kostelem nebo sloup se sochou Nejsvětější Trojice. Tlumačov je známý díky koním, už od roku 1925 zde funguje státní hřebčinec. Na okraji obce se nachází přírodní památka Tlumačovská tůňka se vzácnými obojživelníky.

Informační centrum

Kulturní a informační středisko Tlumačov
nám. Komenského 170, Tlumačov
Tel.: +420 577 929 023, www.kis.tlumacov.cz

19. Topolná

GPS: N 49°7.31202', E 17°32.66013'; 21,2 km od Zlína

K návštěvě lákají zemědělské usedlosti č. p. 90 a 93 s expozicí lidového bydlení, původními chlévy se zemědělským nářadím, předměty na praní a mandlování prádla, sušárnou ovoce, včelínem, udírnou či vahadlovou a roubenou studnou. V létě se můžete vykoupat na přírodním koupališti s travnatými plážemi.
www.topolna.cz

20. Valašské Klobouky

GPS: N 49°8.43817', E 18°0.45600'; 46,3 km od Zlína

K nejzajímavějším památkám patří budova Staré radnice s muzejní expozicí Pravěk jižního Valašska, dále pranýř, kostel Povýšení svatého Kříže se vzácnou křtitelnicí nebo Červený dům, který je součástí muzea Valašské Klobouky a představuje několik tradičních řemesel - soukenictví, plátenictví a barvířství. Prohlédnout si můžete také dřevěnice, lidové stavby z konce 18. a počátku 19. století. Na řadě tradičních akcí, které se ve městě konají, si můžete připomenout dřívější slávu Valašských Klobouk jako soukenického centra. Mezi nejzajímavější kulturní akce patří Valašské kumštování (červenec), Setkání muzikantů v Bílých Karpatech (srpen) či Valašský mikulášský jarmark (prosinec).

Informační centrum

Městské informační centrum Valašské Klobouky
Masarykovo nám. 103, Valašské Klobouky
Tel.: +420 577 311 150, www.infocentrum-valasskeklobouky.cz

21. Vizovice

GPS: N 49°13.37223', E 17°51.27270'; 15,7 km od Zlína

Zámek VizoviceVe městě, které proslavila slivovice a výroba figurálního pečiva, stojí krásný zámek s parkem, kostel sv. Vavřince, sloup se sochou Bolestné P. Marie a další památky. Najdete zde ruční sklárnu, během exkurze se seznámíte s prací sklářů na huti. Navštivte také Distillery Land, kde se můžete seznámit s výrobou tradiční slivovice. Na prohlídku se však nezapomeňte předem objednat. V okolí Vizovic je mnoho turistických i cyklistických stezek po Vizovických vrších.
www.vizovice.eu

Informační centrum

Informační centrum Vizovice
Masarykovo nám. 1008, Vizovice
Tel.: +420 577 599 111, www.icvizovice.euwww.dkvizovice.cz

22. Všemina

GPS: N 49°16.86002', E 17°52.60930'; 21,3 km od Zlína

Activitypark hotel VšeminaMůžete se zde vykoupat v přehradě a celá rodina se zabaví v areálu Activitypark hotel Všemina. Navštivte i Ranč Všemina, který nabízí projížďky na koni.
www.obecvsemina.info

 

 

23. I. dřevěná zoo

GPS: N 49°16.22440', E 17°46.07658'; 14,3 km od Zlína
Ostrata 2,
 Želechovice
Tel.: +420 604 915 012, www.prvnidrevenazoo.cz

I. dřevěná zooTuto jedinečnou zoo, která je jediná svého druhu v ČR, připravil její majitel hlavně pro radost dětí. Všechna zvířátka jsou totiž dřevěná a tak si je děti mohou bez obav pohladit, vyfotit se s nimi či si je osedlat. Část vstupného putuje nadaci Dobrý anděl, takže při návštěvě uděláte i dobrý skutek. Otevřeno je od května do září každý den, vždy od 10:00 do 19:00. 

 

 

Stáhněte si: Průvodce do kapsy - Zlínsko a Luhačovicko

Průvodce do kapsy - Zlínsko a Luhačovicko

 

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.