X
 

Architektura

Zlín byl vždy uváděn jako příklad ojedinělého urbanismu a architektury. Představuje nejen v českém měřítku specifický úkaz, u jehož vzniku stálo jedno z nejrozsáhlejších a zároveň nejpromyšlenějších využití standardizace a typizace, maximální ekonomizace stavby a zjednodušení a omezení počtu stavebních prvků na všechny typy staveb. Kombinací železobetonového skeletu s unifikovaným rozponem 6,15 x 6,15 m s cihelnou vyzdívkou a okny v kovových rámech vznikla jedna z nejpůsobivějších výrazných větví moderní architektury – architektury úsporné, racionální a funkční, působící jako dokonale fungující stroj. Zlín se stal jedním z nejvýznamnějších center meziválečné moderní architektury v českých zemích a jediným důsledně budovaným funkcionalistickým městem v Evropě.

 

Vily
Bytové domy
Rodinné domy
Veřejné stavby

 

 

 

 

 


Průvodce zlínskou architekturou
 vás provede nejen mezi ředitelskými vilami, rodinnými domky, bytovými domy, továrním areálem, ale také vás seznámí se současnou architekturou města. Vyzvednout si jej můžete v Městském informačním a turistickém středisku.

 

 

 

 

Infopoint baťovského bydlení

Infopoint baťovského bydleníNad Ovčírnou 1295, Zlín 
tel.: +420 737 740 800, +420 721 958 835
Otevírací doba: každý pátek 10.00–16.00, příp. po telefonické domluvě

V Infopointu, který je umístěn v jednom z původních baťovských domků, vám odborníci na baťovskou architekturu sdělí mnoho zajímavostí o unikátní architektuře obytných čtvrtí, které stavěla firma Baťa pro své zaměstnance. Na modelech jednotlivých typů domků vám budou popsány základní rozdíly v typologii a představeny vybrané adaptace typových domků na soudobé bydlení. Zájemci si zde mohou objednat také prohlídku po stopách zlínské architektury. Infopoint je přístupný zdarma.

 

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.