X
 

Rozhledny

ZLÍNSKO A LUHAČOVICKO

Rozhledna Na Strážné

Rozhledna Na StrážnéStanislav Uhrovič, tel.: +420 774 324 821, https://www.hostisova.cz/obec-7/rozhledna/

Dřevěná rozhledna na kamenné podestě na kopci Strážná (347 m n. m.) nad obcí Hostišová na Zlínsku je součástí cca 2 ha lesoparku. Výška rozhledny je asi 14,5 m. Nabízí výhled do okolní krajiny (okrajové části Zlína, Malenovice, Otrokovice, Přerov, Bílé Karpaty, Chřiby, při dobrých podmínkách i Jeseníky).

Vstup je možný při pěkném počasí a slabém větru. Rozhledna je stále zamčená, klíče si můžete vyzvednout v blízkém občerstvení. Z důvodu průjezdu kolem rodinných domů je lepší se k rozhledně dostat pěšky nebo na kole. Vstupné je dobrovolné.

Rozhledna Doubrava

Rozhledna Doubrava

obec Loučka, Vizovické vrchy
tel.: +420 731 204 420, http://www.loucka-obec.cz

Padesát pět metrů vysoký stožár mobilního operátora s rozhlednou stojí na vrcholu Doubravy u Vizovic (672 m n.m). Na vyhlídkovou plošinu, která je umístěna ve 33 metrech nad okolním terénem, vede celkem 174 schodů, a je odtud krásný výhled na část Vizovických a Hostýnských vrchů či Luhačovickou vrchovinu. Velmi dobře jsou vidět Vizovice a Zlín, nebo Velká Javořina, Svatý Hostýn a Radhošť. U rozhledny si můžete zakoupit turistické suvenýry a malé občerstvení. Vstup na rozhlednu je za poplatek.

Rozhledna Královec

Rozhledna Na KrálovciOtakar Rosůlek, tel.: +420 603 472 013, www.infocentrum-valasskeklobouky.cz 

Dřevěná věž se 6 vyhlídkovými plošinami je vysoká 21,5 m a stojí ve výšce 655 m n. m. na vrcholu Královec nad Valašskými Klobouky. Je také jedním ze zastavení místní naučné stezky Královec. K rozhledně se dostanete po červené značce, která prochází okolo nedalekého rekreačního střediska, případně se lze přiblížit i autem. Nabízí nádherný rozhled na Bílé Karpaty, Vizovické vrchy, Javorníky a krajinu Valašska. Je celoročně přístupná.

VALAŠSKO

Vyhlídková věž Búřov

Dřevěná, 6 metrů vysoká rozhledna u Valašské Bystřice byla údajně postavena majitelem sousední chaty Búřov v roce 2005. Po vystoupání 21 schodů se vám naskytnou kouzelné výhledy především na Veřovské vrchy, Vsetínské vchy či Hostýnské vrchy.

Rozhledna Čubův kopec u Francovy Lhoty

Rozhledna vysoká 18 m na Čubově kopci je jedinou rozhlednou české části Javorníků. Čubův kopec je vysoký 720 m n. m. a od hranic se Slovenskem ho dělí pouze 200 m. Rozhledna má symbolizovat tvar valašského klobouku. Z jejího nejvyššího patra, na které vede 58 schodů, lze shlédnout téměř celý hřeben Javorníků a na severu se rýsuje panoráma Beskyd. Je volně přístupná.

Rozhledna Jarcová u Valašského Meziříčí

tel.: +420 608 772 672, www.info-vm.cz

Rozhledna se nachází nad obcí Jarcová, jižně od Valašského Meziříčí, v nadmořské výšce 476 m. 14 m vysoká dřevěná rozhledna s krytou plošinou ve výšce 11 m funguje od roku 2009. Rozhledna umožňuje výhled na Valašské Meziříčí, Beskydy a Jeseníky. Je celoročně přístupná.

Jurkovičova rozhledna v Rožnově pod Radhoštěm

Jurkovičova rozhlednaInfocentrum Rožnov pod Radhoštěm, tel.: +420 571 652 444; průvodce na rozhledně, tel.: +420 734 354 207
www.visitroznov.cz 

Jednou z dominant města Rožnov pod Radhoštěm je od roku 2012 Jurkovičova rozhledna, postavená podle 100 let starých plánů architekta Dušana Sámo Jurkoviče a také podle něho pojmenovaná. Rozhledna je umístěna na Karlově kopci ve výšce 480 m n. m. Vyhlídková plošina je umístěna ve výšce 18,8 m. Z rozhledny se naskýtá částečný výhled na Javorníky.

Přístup: Na křižovatce u Eroplánu se dáte směrem k Valašskému muzeu v přírodě. Na parkovišti Valašského muzea můžete zaparkovat a dále pokračovat pěšky přes dřevěný mostek nad parkovištěm, nahoru do kopce po zelené turistické značce, cca 30 minut.

Podívejte se na video o vzniku Jurkovičovy rozhledny!

Rozhledna Maruška

Rozhledna MaruškaRozhledna se nachází nad obcí Hošťálková, měří 16 metrů a je téměř celá vyhotovena ze smrkového dřeva. Krásně z ní uvidíte Radhošť, Pustevny, Lysou horu či vrcholky Kelčského Javorníku.
Zdroj fotografie: archiv města Bystřice pod Hostýnem. 

 

Rozhledna Miloňová u Velkých Karlovic

Rozhledna Miloňováwww.velkekarlovice.cz 

Rozhledna je umístěna na vrchu Miloňová (846 m n. m.) nad Velkými Karlovicemi, je celoročně přístupná a dojít k ní můžete například po zeleném turistickém okruhu, který začíná v údolí Léskové (část Velkých Karlovic). Je vysoká 24 m a vyhlídková plošina se nachází ve výšce 20 m.


Rozhledna na Ztracenci v Beskydech

Dřevěná rozhledna stojí na vrcholu Ztracenec na česko-slovenské hranici na hřebeni Javorníků. Z rozhledny můžete spatřit Lysou horu, Radhošť a za dobré viditelnosti vrcholky Malé Fatry. Nejvhodnějším východiskem turistické trasy na Ztracenec je lokalita Kasárna, na pomezí Moravy a Slovenska 1000 m n. m. Dostupnost z české strany je osobním automobilem z Velkých Karlovic, údolím Podťaté ke státní hranici. Parkování je možné pouze na silnici před hranicí ve vzdálenosti 300 m. Další možnost spojení je autobusem ČSAD z Velkých Karlovic do Osady Světlá, stanice Točna. Z Kasáren se zhruba po šestikilometrové turistické trase dostanete k rozhledně pohodlně pěšky.

Rozhledna Sůkenická (Čarták) v Beskydech

Rozhledna SůkenickáVěž (vysílač mobilního operátora), ke které se pohodlně dostanete ja pěšky, tak na kole, se nachází na vrchu Čarták ve výšce 953 m n. m., je vysoká 40 m a ve výšce 26 m se nachází krytá vyhlídková plošina, na kterou vede celkem 137 schodů. Shlédnout můžete Beskydy, hřeben Javorníků, Malou a Velkou Fatru a za příznivé viditelnosti také Tatry. Rozhledna se tyčí nedaleko hraničního přechodu mezi Českou a Slovenskou republikou Bumbálka, asi 30 km východně od Vsetína. Pro mnohé turisty je tato rozhledna spíše známá jako rozhledna u Třeštíku. 

Rozhledna je otevřena pouze v období červen - září a to od 9:30 do 12:30 a od 13:30 do 16:30. V případě nepřítomnosti prodejce vstupenek si můžete (v letním období) zapůjčit klíče v recepci hotelu Sůkenická.

Rozhledna Vartovna u Seninky

Vartovnawww.seninka.cz

Rozhledna Vartovna, nazývaná Valašská Eiffelovka, je ukázkou dokonalé kovové konstrukce. Stavba, zprovozněná 17. listopadu 2009, je dominantou Hornolidečska a Vsetínska. Stojí ve výšce 651 m n. m.. Příchozím turistům nabídne krásné výhledy na Vsetínské, Hostýnské a Vizovické vrchy, Javorníky, Beskydy, Chřiby a Malou Fatru. Je dostupná po turistických trasách vedených ze Sirákova a Seninky (žlutá značka), Liptálu a Valašské Polanky (zelená značka), Vsetína a Pozděchova (modrá značka). Přes vrchol Vartovny vedou cyklotrasy z Prlova, Pozděchova, Leskovce, Sirákova. Ze Zlína je nejsnáze dostupná od motorestu Sirákov.

Rozhledna U Holáňů

Obec Pržno, tel.: +420 725 438 458
Rozhledna "U Holáňů" je dřevěná 14 metrů vysoká vyhlídková věž, která je součástí hostince „U Holaňů“. Je volně přístupná.

Vyhlídková věž Kunovická Hůrka

Obec Kunovice, tel.: +420 571 640 252, ou@obec-kunovice.czwww.obec-kunovice.cz     
Šestimetrová dřevěná rozhledna z roku 2010. Volně přístupná.

 

KROMĚŘÍŽSKO

Rozhledna Brdo

Rozhledna BrdoObec Kostelany, tel.: +420 607 870 392, www.chribymikroregion.cz 

Kamenná rozhledna se nachází na nejvyšším vrcholku pohoří Chřiby na Brdu 587 m n.m. na Kroměřížsku. Rozhledna je vysoká 23,9 m, po zdolání 99 schodů se dostanete na vyhlídkovou plošinu, která je výšce 21 m a z které je možné dohlédnout na Roháče, Malou Fatru, Jeseníky, Beskydy, Malé i Bílé Karpaty a Pálavu. Při dobré viditelnosti můžete spatřit i Alpy.

V případě nepříznivého počasí si telefonicky ověřte, zda je rozhledna otevřena!

Rozhledna Zdenička u Těšánek

www.gruntgalatik.cz

Dřevěná rozhledna Zdenička se nachází za obcí Těšánky v areálu Gruntu Galatík s. r. o., jihozápadně od Kroměříže, ve výšce 305 m n.m. Je 15 m vysoká a ke kryté horní plošině vede 47 schodů. Rozhled je převážně do okolí a na blízké Chřibské vrcholy. Za příznivého počasí je volně přístupná veřejnosti. Přístupová cesta k rozhledně vede polními cestami po trasách nově vytyčených hipostezek a z areálu Gruntu Galatík. Automobil je možné zaparkovat na polní cestě za obcí.

Rozhledna Hostýn

Rozhledna Svatý Hostýntel.: +420 573 381 693, matice@hostyn.cz, www.hostyn.cz

Kamenná rozhledna stojí na vrchu Hostýn (736 m n. m.) u městečka Bystřice pod Hostýnem. Rozhledna nese jméno císaře Františka Josefa I., který položil základní kámen k její stavbě. Věž rozhledny tvoří dvě válcové stavby. Součástí větší je kaple sv. Kříže. Rozhledna je vysoká 15 m, k vyhlídkové plošině, která je ve výšce 12 m, vede 60 schodů. Při příznivém počasí se můžete těšit na krásný výhled na Hostýnské vrchy a Hanou.
Zdroj fotografie: archiv města Bystřice pod Hostýnem

Rozhledna Kelčský Javorník

rozhledna Kelčský Javorník

Obec Rajnochovice, tel.: +420 573 390 227 (předseda PMR Václav Smolka), +420 723 600 446 (Ing. Markéta Burdová, projektová manažerka), www.podhostynsko.cz 

Jedná se o 35 m vysokou rozhlednu na nejvyšším vrcholu Hostýnských vrchů (865 m n. m.). Obvod rozhledny tvoří 12 ohýbaných lamel z modřínového dřeva, jejichž půdorys připomíná hodinový ciferník a vyhlídkovou plošinu je možné využít i jako jednoduché sluneční hodiny. Po celou dobu výstupu budete moci okolí sledovat skrze lamely. Každý jedenáctý stupeň ze 156 schodů tvoří zastavení s vyhlídkou a poslední, dvanáctý, je podesta s hlavní vyhlídkovou plošinou. K rozhledně vede několik značených turistických tras. Výchozími místy mohou být Rajnochovice, Podhradní Lhota, Loukov, Chvalčov, Tesák. Výstup, dle zvolené trasy, trvá 2 až 3 hodiny. Rozhledna je otevřena celoročně s ohledem na aktuální povětrnostní podmínky. Vstup je volný.

 

SLOVÁCKO

Rozhledna Doubí u Vážan (také Douby)

Obecní úřad Vážany, tel.: +420 572 593 246, +420 607 024 109, www.obecvazany.cz

Za malebnou obcí Vážany, zhruba 10 km jihozápadně od Uherského Hradiště, naleznete menší dřevenou rozhlednu, která i přesto, že se krytý ochoz nachází pouze ve výšce 8 m, nabízí okouzlující pohled na hrad Buchlov, kapli sv. Barbory, na masiv Bílých Karpat, pohoří Chřiby, Pálavu, Hostýnské vrchy či Dolnomoravský úval. Na rozhlednu vede 33 schodů. Přístup na rozhlednu je volný, parkování je možné cca 200 m od rozhledny na kraji obce.

Rozhledna Floriánka

20 metrů vysoká rozhledna zdobí polešovický lesopark Skala. Kdo vyšlape 80 schodů, pohlédne z výšky 349 m.n.m. na Chřiby, Bílé Karpaty i celý Dolnomoravský úval. Stabilitu rozhledny z modřínového dřeva zajišťuje ocelová konstrukce s točitými schody. Vyhlídka je ve výšce 18 metrů. Název rozhledny je stejný jako poslední odrůda vinné révy, kterou vyšlechtil Ing. Václav Křivánek. Otevřena celoročně.
(zdroj textu: www.slovacko.cz)

Rozhledna Lhotka u Hradčovic u Uherského Brodu

www.hradcovice.cz 
Rozhledna, která se tyčí do výše 35 m, slouží návštěvníkům od roku 2004. Stojí u Hradčovic na úpatí vrchu Kamenná (304 m n. m.). Zajímavostí může být, že téměř totožnou rozhlednu najdeme na Mackově Hoře u Nového Strašecí, nebo v Pětnici u Záboří na Blatensku. Z vyhlídkového ochozu, umístěného 18 m nad okolním terénem, lze zahlédnout Uherský Brod a hřeben Bílých Karpat. Rozhledna je volně přístupná po celý rok.

Rozhledna Maják Šrotík ve Starém Městě

www.ekorosnicka.cz

Unikátní rozhledna v podobě přímořského majáku se nachází v průmyslové zóně na okraji Starého Města. Dominanta bývalého areálu cukrovaru souvisí s firemní filosofií společnosti na zpracování odpadů Kovosteel s r.o., která zde sídlí. Maják má za úkol ukazovat lidem "cestu v moři odpadů". Jedná se o oplechovanou stavbu, která měří 27 m a váží 25 tun. Nad vyhlídkovou plošinou je umístěn reflektor, který ve tmě vysílá do okolí kuželové světlo, stejně jako majáky přímořské. Po vystoupání se před Vámi rozprostře malebná krajina lemovaná vrcholky Chřibů se starobylým hradem Buchlovem a pohořím Bílých Karpat, ale také Staré Město a královské město Uherské Hradiště v pozadí s rozhlednou Rovnina. Pod rozhlednou se nachází občerstvení, dětské hřiště a turistické informační centrum. V ceně vstupného je také vstup na loď Naději, do KOVOZOO a na výstavy v Kongresovém centru.

Rozhledna Modrá u Uherského Hradiště (Rozhledna Židoviny)

www.rozhlednovymrajem.cz 

Jednoduchá dřevěná konstrukce malé obecní rozhledny byla postavena nad obcí Modrá na Uherskohradištsku za jediný den v roce 1999. Postavili ji místní skauti na návrh starosty pana Miroslava Kováříka. Postupem let ale musela být vlivem klimatických podmínek odstraněna. Na jejím místě byla na jaře 2014 veřejnosti zpřístupněna nová dřevěná rozhledna s výškou 12 metrů. Po zdolání přístupových žebříků se vám naskytne výhled na Vizovické vrchy, Zlínskou vrchovinu, Bílé Karpaty, Chřiby, Pálavu či Hostýnské vrchy. Je součástí naučné stezky Modřansko. Je celoročně bezplatně přístupná.

Rozhledna Na Skalce u Bojkovic

www.bojkovsko.cz 
Nachází se v nadmořské výšce 492 m cca 1 km severovýchodně od místní části města Bojkovic, nazvané Krhov. Je volně přístupná polní cestou právě z této místní části. Z rozhledny je výhled na Chřiby, Pálavu či Bílé Karpaty.

Rozhledna Rovnina u Uherského Hradiště

www.uherske-hradiste.cz 
Rozhledna stojí na vrcholku Rovnina (336 m n. m) u Uherského Hradiště. Byla zprovozněna v roce 2003. Z Uherského Hradiště k ní vede zelená turistická stezka, ve stejné trase vede z části Uherské Hradiště-Mařatice (od hřbitova) také asfaltová komunikace, dále pokračujete kolem vesničky Javorovec (cca 1 km) do Mistřic. Věž je 50 m vysoká, vyhlídkovou plošinu najdete ve 24 m. Plošina nabízí atraktivní pohled na údolní nivu řeky Moravy, na masiv Chřibů, Bílé Karpaty, Hostýnské a Vizovické vrchy. Rozhledna je provozována bez dozoru.

Rozhledna Salaš u Velehradu

www.rozhlednasalas.cz 

Rozhledna se nachází nad obcí Salaš v tamní trati Paseky ve výšce 366 m n. m. Veřejnosti se otevřela v roce 2014, je zdarma přístupná po celý rok a je 2. nejvyšší rozhlednou po Brdu v Chřibech. Postavil ji soukromý investor ze Salaše. Rozhledna má netradiční tvar, je celá z oceli, částečně opláštěná modřínem. Z čelní strany připomíná skokanský můstek na plaveckém stadionu, z bočního pohledu zase pootevřený trubkový hasák a někomu může připomínat dvě proti sobě stojící sedmičky. Po vystoupání 112 schodech se vám naskytne krásný výhled na některé části Salaše, Velehradu, Uherského Hradiště a Bílých Karpat a za vhodného počasí lze dokonce spatřit i Svatý Hostýn. Rozhledna má dvě vyhlídky ve výšce 15 m a 20 m.

Rozhledna Velký Lopeník

www.obec-lopenik.cz 

Rozhledna Velký LopeníkJedinečná rozhledna zdobí od roku 2005 vrchol 911 m vysokého Velkého Lopeníku v Bílých Karpatech. Na kamenné podezdívce byla vztyčena dřevěná hranolovitá věž, zakončená asymetrickou stříškou. Věž stojí přesně na státní hranici, a je tedy přístupná jak z Čech, tak i ze Slovenska. Kopec se vypíná 3 km jihovýchodně od obce Březová. Rozhledna je volně přístupná.

 


Rozhledny Východního Slovácka

Rozhledny Východního Slovácka byly postaveny s cílem oživit turistický ruch mikroregionu Východní Slovácko. Jedná se o 13 metrů vysoké zcela identické rozhledny ze smrkového dřeva. Do tohoto souboru rozhleden patří:

  • rozhledna Hraběcí (obec Vlčnov),
  • rozhledna U Trojice (obec Nivnice),
  • rozhledna Obecnice (obec Korytná),
  • rozhledna U Křížku (obec Suchá Loz),
  • rozhledna Pod Vojanskú (obec Bystřice pod Lopeníkem),
  • rozhledna Králov (obec Bánov).

Jednotlivé rozhledny Východního Slovácka jsou spojeny turistickými trasami, na kterých se nachází 18 odpočinkových bodů a informačních tabulí. Celková délka trasy činí cca 50 km.

Stáhněte si mapu: Rozhledny a vyhlídková místa Východní Moravy

 

 

 

 

 

 

 


Úvodní fotografie: rozhledna Na Strážné, archiv CCRVM, foto Martin Peterka

Nastavení cookies

Zde můžete nastavit používání souborů cookies podle vlastních preferencí.

Technické cookies

jsou nezbytné pro správné fungování webu. Technické cookies musí být vždy aktivní (nelze je individuálně deaktivovat), proto se pro jejich využívání souhlas neuděluje.

Analytické cookies

nám umožňují porozumět, jak web využíváte, abychom jej mohli zlepšovat. Analytické cookies umožňují měření výkonu webu (počtu návštěv a zdrojů návštěvnosti). Takto získaná data zpracováváme souhrnně, bez použití identifikátorů ukazujících na konkrétního uživatele.

Personalizované cookies

ukládají informace o Vašem osobním nastavení webu. Personalizované cookies potřebujeme k tomu, abychom přizpůsobili web a jeho chování co nejvíce Vašim potřebám a zájmům.

Reklamní cookies

nastavují prostřednictvím tohoto webu naši reklamní partneři. Reklamní cookies nám umožňují zobrazovat takový obsah, který bude zajímavý a užitečný právě pro Vás.

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.