X
 

Památník Tomáše Bati

nám. T. G. Masaryka 2570, 760 01 Zlín
Tel.: +420 575 570 720 / +420 739 348 076, e-mail: pamatnikbata@zlin.eu, web: www.pamatnikbata.eu
Facebook: https://www.facebook.com/pamatnikbata/
Instagram: https://www.instagram.com/pamatniktomasebati/
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCyHCXNI0uDpohdo_vWtgeCg

Památník Tomáše Bati je považován za perlu světového funkcionalismu a je jednou z nejvýznamnějších staveb Zlína. Vrcholné dílo architekta Františka Lýdie Gahury z r. 1933 bylo postaveno na počest tragicky zesnulého Tomáše Baťu. Tato architektonická ikona přesahuje svým významem hranice nejen města, ale i České republiky a je srovnatelná např. s vilou Tugendhat.

Architekt F. L. Gahura chtěl v tomto svém nejpůsobivějším díle vyjádřit rysy „šéfovy" osobnosti: velkorysost, jasnost, vzlet, optimismus, prostotu. Přál si, aby účel tohoto „skleněného krystalu" byl ideový. Během několika následujících let však památník prošel řadou změn stavebních i účelových; v r. 1948 byl přejmenován na Dům umění a později se stal sídlem symfonického orchestru a galerie výtvarného umění.

Po dvouleté rekonstrukci je Památník T. Bati od května 2019 znovu otevřen veřejnosti. Na návštěvníky čeká mimořádný zážitek umocněný věrnou maketou Baťova letounu Junkers F-13. Výrazným prvkem interiéru je schodiště ve tvaru písmene Z - Zlín. Součástí mobiliáře jsou také tzv. loučové lampy Luminator, které jsou nově vyrobeny přesně podle původních lamp. Budova ze skla, betonu a kovu je unikátní v každé denní době a za každého ročního období.

Památník Tomáše Bati je možno navštívit celoročně. V hlavní sezóně od dubna do září je přístupný formou komentovaných prohlídek každý den kromě pondělí v čase 10.00–17.30. Mimo sezónu od října do března je otevřeno v pátek, sobotu a neděli v čase 10.00–16.30. Vstupenky se kupují v Infopointu Památníku, který je umístěn ve vedlejší budově gymnázia (vlevo od Památníku, cca 150 kroků na konec budovy, adresa nám. T. G. Masaryka 2734). Zde je možno si zakoupit i odborné knihy, upomínkové předměty nebo si zdarma odnést tiskoviny, brožury a mapky.


Úvodní fotografie: autor BoysPlayNice

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.