X
 

Na 3 dny Zlíňákem

Připravili jsme pro vás tipy na místa, která byste si rozhodně neměli nechat ujít. Poznáte nejen typickou zlínskou architekturu, ale i místní krajinu, která je protkaná turistickými trasami. Nezapomněli jsme ani na děti, které nadchne filmové studio s prasátkem Lojzíkem či nejkrásnější zoo u nás s pohádkovým zámkem. Zpříjemnit chvilku si můžete v některé ze stylových kaváren, v příjemných bistrech či hospůdkách. Užijte si pobyt ve Zlíně naplno. Přejeme vám spoustu nevšedních zážitků!

Zlínská architektura: vydejte se po stopách Baťů


1. den: Princip Baťa, zlínský mrakodrap a Baťova vila
Nadčasový a fenomenální vizionář Tomáš Baťa dokázal s budováním továrny přeměnit město Zlín ve svůj americký sen. Město obklopené zelení s originální funkcionalistickou architekturou, pečlivě promyšlený urbanistický plán města a filozofie života a práce jsou něčím naprosto unikátním. Jestli tohle všechno chcete poznat blíž, jsou místa, která byste neměli minout.

Začněte v továrně
14|15 BAŤŮV INSTITUT je skvělým startem. V citlivě zrekonstruovaných továrních budovách, kde probíhala výroba obuvi, najdete Muzeum jihovýchodní Moravy, které ukrývá jedinečnou expozici Princip Baťa: Dnes fantazie, zítra skutečnost s největší sbírkou obuvi ve střední Evropě. Jen kousek odsud se tyčí zlínský mrakodrap. Zlíňáci mu říkají jednoduše Jednadvacítka (podle pořadového čísla budovy). Uvnitř je unikátní pojízdná kancelář ve výtahu, ředitelské patro a nahoře terasa s krásným výhledem. Z ptačí perspektivy uvidíte, jak je město geometricky přesné a členěné na bydlení v zeleni, administrativní část s obchody a továrnu, která byla tlukoucím srdcem Zlína.

Prohlédněte si Baťovu vilu
Fascinuje vás život Tomáše Bati? V tom případě zamiřte do Baťovy vily, kde se svou rodinou bydlel. Leží za řekou Dřevnicí a říká se, že jedinou místností, která neměla výhled na tovární areál, byla ložnice. Ale o tom se budete muset přesvědčit sami. Prohlídku je nutné objednat s časovým předstihem.

Užijte si odpoledne v parku
Zasloužený relax si užijete v parku Komenského, jen pár kroků od náměstí. Dejte si kávu a něco dobrého k jídlu, poležte si na trávě a děti nechejte, ať se vyřádí na velkém hřišti s prolézačkami, zvonkohrou, pískovištěm, houpačkami a spoustou dalších radostí. Nejkrásnější jsou zde letní podvečery, které zpestřují kulturní a hudební akce.


2. den: Baťův památník, Tomášov, Infopoint baťovského bydlení a domky na Letné
Zářící krystal Památník T. Bati
Po ránu se trochu protáhneme. Zářivá stavba Památníku Tomáše Bati je funkcionalistickým skvostem, který vévodí městu na vrcholu náměstí TGM. Prohlídku si rezervujte předem a nechejte se okouzlit čistými liniemi tohoto křehkého zázraku, v němž se skrývá také letoun Junkers F 13 připomínající osudovou tragedii Tomáše Bati.

Tomášov - elita žáků Baťovy školy práce
Po prohlídce památníku pokračujeme k Tomášovu. Významná funkcionalistická budova, v níž se nyní nachází moderní hotel s klinikou reprodukční medicíny, byla původně součástí baťovského školství a vychovávala ty nejlepší studenty Baťovy školy práce. Ve foyer si prohlédněte historické fotografie z dob Tomášovců. Dozvíte se, jaký význam mělo např. nošení cylindrů. Poté můžete navštívit hotelovou restauraci s výbornou gastronomií nebo strávit příjemnou chvilku na letní terase s relaxační zónou a s krásným výhledem na město.

Poznejte baťovské domky
V cihlovém domku mezi internáty pod památníkem najdete Infopoint baťovského bydlení. Právě tady se dozvíte všechno o baťovských domcích, kterých je ve Zlíně spousty. Prohlédněte si expozici a pak se vydejte na procházku uličkami čtvrti Letná, která se před vámi otevírá za zlínským zimním stadionem.
Co s sebou: Zlínský architektonický manuál, který dostanete v Městském informačním a turistickém středisku Zlín

Zastavte se v baťovském Obchodním domě
Potřebujete si odpočinout? Pak bude skvělou volbou Obchodní dům Zlín na náměstí Práce. Najdete zde bistro s výbornou gastronomií, kavárny, cukrárnu a další podniky s nabídkou dobrého jídla. Pokud si vyberete správné místo k sezení, budete odměněni výhledem na památky, jako např. mrakodrap, budovu Tržnice, Velké kino či hotel Moskva. 

3. den: 44 Centrum řemesel s ševcovskou dílnou

Projděte se továrním areálem s budovami, které připomínají nejslavnější éru firmy Baťa a zavítejte do jedné z výroben obuvi, budovy 44. Vzniklo zde Centrum řemesel s ševcovskou dílnou, kde si můžete vyzkoušet řemeslo, které Tomáš Baťa proslavil po celém světě. Návštěvu je nutné domluvit předem na tel.: 603 942 473, zatím pouze v pracovní dny.

S dětmi za zábavou: tvořivý chlívek, exotická zvířata i kvízy


1. den: Na 1 den filmařem
Ve zlínských ateliérech vznikly slavné filmy jako Vynález zkázy, Cesta do pravěku, Ferda Mravenec a mnoho dalších. Nasedněte v centru Zlína na autobus a vyrazte na Kudlov. Ve Filmovém uzlu čeká na děti animační dílna, kde si mohou vytvořit svůj krátný animovaný snímek. Workshopy jsou připraveny každou sobutu a neděli. Nechybí zde ani Lojzíkova herna či stylová filmová kavárna s výbornými domácími dezerty.

Procházkou z Kudlova do města
Z Kudlova se můžete projít po zelené turistické značce zpátky do města. Určitě si zasloužíte pořádnou porci zmrzliny nebo nějaký dobrý burger v parku Komenského. Děti zde najdou houpačky, hřiště, prolézačky a další zábavní hrací prvky.


2. den: Do nejkrásnější zoo
Pohladit si rejnoka, prozkoumat yucatánskou džungli s opičkami nad hlavou, vidět pravou africkou vesnici nebo se projít v největší japonské zahradě v ČR. Zoo Zlín vám zabere klidně i celý den a hlavně patří k nejkrásnějším u nás. Pokud k tomu přidáte ještě kouzelný zámek Lešná, který leží v jejím srdci, bude to opravdu nezapomenutelný zážitek.

Do Zoo Zlín se snadno dostanete MHD.


Foto: archiv Zoo Zlín


3. den: Jdeme na hrad!
Jako děti nás všechny fascinovala veliká zvířata. Vezměte proto děti do Malenovic na hrad, kde je vystavená jediná kostra slona v ČR! Uvidí také množství vycpaných zvířat z celého světa a vyzkouší si interaktivní kvízy.

Ze Zlína do Malenovic nenáročnou pěší trasou

Jestli děti už něco ujdou, vydejte se pěšky po modré turistické značce od zimního stadionu. Trasa je dlouhá 6,5 kilometru a cestou narazíte také na Stezku zdraví s lesním cvičištěm. V Malenovicích si dejte něco dobrého a zpátky do města pak můžete jet MHD, vlakem nebo po stezce kolem řeky Dřevnice. Trasa je vhodná i pro cyklisty.

Foto: zoologická expozice_archiv Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně

Zajímá vás, kam dál? Podívejte se na naše tipy v sekci Atraktivity.

Křížem krážem: za výhledy i na pouť


1. den: Výšlap lesem na hrad Lukov

Zřícenina hradu ukrytá v lesích jen kousek od města je skvělým tipem na celodenní výlet. Ze Zlína tam snadno dojedete autobusem, z obce Lukov na hrad to není daleko nebo můžete vyrazit i na kole. Ze Zlína až do Lukova vede příjemná cyklostezka. Na hrad můžete jít lesní pěšinou nebo cestou, která je vhodná i pro kočárky. Neměli byste vynechat procházku k největšímu dubu na Zlínsku a na skály Králky, kam chodí trénovat horolezci. Na hradě se koná také řada akcí, podívejte se na web, jestli se tu právě nějaká nekoná.


2. den: Pasekářskou stezkou

Víte, kde se u nás říká „na pasekách"? Všude tam, kde se kolem Zlína zvedají kopce s loukami, na kterých se dřív pásly ovečky a krávy. Dnes jsou tahle místa jedinečnými biotopy, které ukrývají nejednu přírodní památku. Kde začít? Třeba na Pasekářské stezce na Želechovických pasekách. Jen kousek od města vás čeká takřka nedotčená příroda s nádhernými výhledy a nenáročným vlnitým terénem. Stezka je dlouhá 7,7 km a snadno se k ní dostanete MHD. Kdo by si chtěl výlet prodloužit, žlutá turistická značka ho zavede na Kudlov s krásnými výhledy na krajinu a nedostavěnou bývalou Baťovu dálnici nebo naučnou stezku Areál Lazy.


3. den: Do Štípy na pouť

Líné nedělní odpoledne láká k nenáročné procházce. Po červené značce Cyrilometodějské stezky se vydejte od zlínského zámku až k jednomu z nejkrásnějších poutních kostelů v celém okolí. Chrám Narození Panny Marie ve Štípě je architektonickým skvostem baroka a za návštěvu rozhodně stojí. Kdo nerad chodí stejnou cestou dvakrát, může to do Zlína vzít kolem lázní Kostelec, kde se lidé léčí už od 18. století.

Kam dál? Nakoukněte do sekce Relax. Najdete v ní tipy na výlety i odpočinek.


Autorem úvodní fotografie je p. Jan Zainer.

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.